Herfst in Nederland

[Herstimpressies]      [Kastanjes, eikels...]      [Paddestoelen]      [Herfstweer]      [Dieren in de herfst]      [Meer over de herfst]      [Het weer]      [Wandelen in de herfst]  

Inleiding:
Metereologisch begint de herfst op 1 september, maar veelal is het op de datum nog zonnig en spreken we liever over een mooie nazomer dan dat we denken aan guur herfstweer.
Wie echter om zich heenkijkt ziet al snel de eerste verschijnselen van de naderende herfst.
Boombladeren beginnen langzaam te verkleuren, paddestoelen zijn al zichtbaar en op de grond liggen al de nodige eikels.
Krantenbezorgers mopperen als ze voor de zoveelste keer in het web van een kruisspin lopen en in de winkels worden volop chrysanten en kallebassen verkocht.
ik vind zelf de herfst een van de mooiste seizoenen, wie loopt er niet te genieten op een mooie herfstdag in een bos vol met kleuren.
Op deze pagina een impressie van de herfst.

Herfstimpressies:
Zelf wonen we in de buurt van een bos en in de herfst trekken we graag met een camera erop uit om mooie plaatjes te schieten van het bos in de fraaie herfstkleuren. Hieronder een impressie.

Het bruggetje naar het houdringebos in De Bilt.




Foto's van het houdringebos in De Bilt.













Kastanjes, eikels en....
Kastanjes , eikels , beukenootjes, ze zijn onlosmakelijk verbonden met de herfst.
Veel dieren maken hun wintervoorraad maar ook de mens is een verwoed verzamelaar van deze herfstvruchten.
De tamme kastanje wordt in veel gerechten verwerkt, evenals de hazelnoten.
Hieronder enkele van deze gerechten:
Gerechten met tamme kastanjes:
Karamel kastanjes (voor 4 personen)
Ingrediënten: 500 gram tamme kastanjes, water, zout, 250 gram suiker.
Bereidingswijze: Snijd de kastanjes in en kook deze 15 minuten in ruim water met zout. Spoel de kastanjes koud en pel ze. Laat de suiker in een pan smelten totdat deze lichtbruin is. Roer de kastanjes door de karamel en laat ze koud worden. Smaakt goed bij spruitjes.

Varkensvlees met kastanjes
Ingrediënten: 1500 gram varkensfricandeau, 1½ kilogram grote kastanjes, 1 ui in stukjes, 1 eetlepel tomatenpuree, olie zout, peper.
Bereidingswijze: Kook de kastanjes op en verwijder de harde schil. Snijd het vlees in stukjes, was het en laat het uitlekken. Verwarm de olie, bak het vlees goudbruin en voeg de ui, zout en peper toe. Los de tomatenpuree in een glas water op, giet dit over het vlees en laat het vlees langzaam gaar sudderen. Doe, als het vlees gaar is, de kastanjes erbij, laat nog 3 tot 4 minuten koken en dien het vlees op.

De kastanjekoek (Recept voor 1 tulbandvorm (28 cm))
Ingrediënten: 200 g boter, 100 g suiker, 6 eigeel 1 geraspte citroenschil, 1 pakje vanillesuiker Vanillezucker, 1 pakje bakpoeder, 60 g meel, 180 g geraspte hazelnoten , 200 g gekookte en gepureerde kastanjes, 6 eiwit, 100 g suiker
Bereiding: De boter en de suiker luchtig roeren tot schuim en dan achteenvolgens het eigeel, de geraspte citroenschaal, de vaillesuiker, het met bakpoeder gemengde meel, de noten en de gepureerde kastanjes toevoegen en het geheel goed mengen.
Het eiwit met de suiker tot sneeuw kloppen, alles mengen en de tulbandvorm vullen. De kastanjekoek wordt gebakken in 40 minuten op 180° C.


Wildstoofpot met kastanjes en cranberries
Ingredienten : 250 gr verse kastanjes,1 eetlepel bloem, 1/2 theelepel van elk: peper, paprikapoeder en chilipoeder, 1 1/4 kg stoofvlees van hert, haas en wildzwijn (gemengd), 2 eetlepels olie, 175 gr reepjes rookspek, 2 uien, 1 bouquet garni (laurier, tijm, rozemarijn, peterselie), 1 pot wildfond ,3 dl rode wijn, zout, 100 gr cranberries.
Bereidingswijze: Kruis de kastanjes in, leg ze 10 minuten in een hete oven van 200øC, laat ze even afkoelen en pel ze.
Meng de bloem met de specerijen.
Snijd het wild in grove stukken en schep het met de gekruide bloem om.
Snipper de uien en fruit ze in de olie.
Voeg de spekjes toe en bak het samen 5 minuten.
Schep de uien en de spekjes met een schuimspaan uit het bakvet, zet het vuur hoger en bak het vlees in delen mooi bruin.
Schep al het vlees in de pan, voeg de uien en het spek, de fond, de wijn en 1 theelepel zout toe, leg de kruiden erin en schep de kastanjes erbij.
Stoof het vlees 1 uur.
Voeg de cranberries toe en stoof nog 15 minuten.
Laat de stoofpot snel afkoelen (in een bak met water en ijsklontjes) en zet hem tot het gebruik afgedekt koel weg.
Warm de stoofpot al roerend op en strooi er nog wat verse tijmblaadjes en versgeknipte peterselie over.

Geintresseerd in meer recepten? kijk dan eens op sites als www.nieuweband.nl (biologische recepten) , www.internetkookboek.nl , www.receptenzoeker.be , en www.webchef.nl waar ik al allerlei recepten geselecteerd hebt waarin tamme kastanjes en/of hazelnoten in zijn verwerkt.
Nog wat foto-impressies:

Kastanjes, rond de herfst zijn ze weer overal te vinden.





Evenals de eikels.





Behalve de herfstvruchten van de loofbomen , waar natuurlijk ook het blad een fraai herfstspektakel vormt, heeft ook de naaldboom zijn herfstcharmes.

Paddestoelen:
Geen herfst zonder paddestoelen, maar eigenlijk is het een fabeltje dat de paddestoel alleen in de herfst te vinden is.
De belangrijkste voorwaarde voor het groeien van paddestoelen is een vochtige omgeving, en die kans is natuurlijk in de herfst het grootst.
De zomer bepaalt wel in grote mate of er veel of weinig paddestoelen te zien zijn in de herfst.
Een warme en natte zomer betekend veel paddestoelen terwijl een droge maar koude zomer weinig paddestoelen zal geven.
Veel paddestoelen leven in symbiose met bomen of planten. Zo zla je de bekende paddestoel met rode stippen vaak aantreffen bij berkenbomen. De omgeving waar je een paddestoel aantreft is een van de punten die gebruikt kan worden bij het determineren van de paddestoel.
Er zijn inmiddels veel sites waarin paddestoelen beschreven worden, hier kan je dus de gevonden paddestoelen in jouw omgeving verder opzoeken en een naam geven.
Paddestoelen vervullen een nuttige functie in de natuur, dus laat deze staan, en neem een foto van een paddestoel. Dat is thuis ook nog makkelijker met het determineren.
Wil je meer weten over paddestoelen, kijk dan eens op een van de onderstaande sites:


Paddestoelen
Verzamelpagina's over paddestoelen
startpagina paddestoelen
startkabel paddestoelen
Algemene informatie over paddestoelen
www.paddestoelen.net : veel informatie over de verschillende soorten paddestoelen.
Zelf paddestoelen kweken
Paddestoelen in de benelux
Meer over paddestoelen
Padestoelen informatie

Specifieke informatie over paddestoelen/determineren
Informatie over boomzwammen
Fotoherbarium over paddestoelen.
Neerlandstuin - paddestoelen
Paddestoelen vinden

Foto's over paddestoelen
Meer foto's over paddestoelen
Meer info over paddestoelen

Recepten met paddestoelen
Paddestoelen recepten
Webchef: recepten met paddestoelen
nog meer recepten met paddestoelen


ook ik ging gewapend met een camera op zoek naar de paddestoelen, ziehier mijn oogst.




Rood met witte stippen, wie kent het liedje niet.







Mooie berkenzwammen.










Een stinkzwam.

























Wederom een vliegenzwam.




















Het weer in de herfst
De herfst betekend niet alleen grijze en druilerige dagen. Veelal kunnen we in september nog nagenieten van enkele mooie dagen, en vaak is het eind november inderdaad vaak grijzig en triest weer.
  
In
2005 hadden we een van de zachtste herfstseizoenen van de afgelopen drie eeuwen, maar er zijn meer extreme voorbeelden van het weer in de herfst.
In het algemeen geldt dat in de herfst de dagen korter worden, de zon zal dus minder schijnen en de temperatuur wordt lager.
In de herfst kan het verder ook vaak aardig stormen.
Voor de weerman zal de herfst nooit vervelen, er is eigenlijk altijd wel een extreme weersituatie aan de hand.
Het weer vandaag?


Dat het klimaat veranderd is ook goed te merken in de herfst, die zachter en warmer worden. Het weer in de herfst vanaf 2003 vind je op deze link. Het herfstweer vanaf 2003

Dieren in de herfst.
De temperatuur daalt en met een naderend voedsel tekort (in de winterperiode) is de herfst het moment voor een aantal dieren zich in de herfst voorbereiden op de naderende winter. Sommigen (vogels) gaan trekken naar warmere en voedselrijkere oorden, anderen leggen een wintervoorraad aan en beginnen aan de winterslaap.
     
De
egel is een voorbeeld van zo'n dier die zich gaat opmaken voor de winterslaap.
Om zich goed voor te bereiden op de winterslaap zal de egel flink wat voedsel tot zich nemen zoals insecten maar ook kleine kikkers, padden en muizen.
In november/december is het dat zover, en begint de egel aan de winterslaap.
De egel is het enige zoogdier in de Benelux dat een echte winterslaap houdt.
Andere dieren die een winterslaap houden zijn slangen , kikkers en padden, vleermuizen.
De eekhoorn houdt geen winterslaap maar zal minder actief zijn in de winterperiode. In de herfst wordt wel de wintervoorraad aangelegd, dus is de eekhoorn een vaak geziene gast in het bos rond de herfst.
Het dier wat echter wel het meest bij de herfst hoort is de kruisspin, die in grote getalen hun web maken en wachten op de vele insecten die in het net vliegen.
Behalve de kruisspin zien we vaak in de herfst ook de huisspin door het huis heen rennen. Dit is meestal een mannetje op zoek naar een vrouwtje.
Spinnen zijn overigens sterk weer afhankelijk. immers goed weer betekend veel insecten en insecten zijn het hoofdmenu van spinnen. Bij mooi weer worden de spinner ook aanmerkelijker groter.
Veel dieren wachten de winterperiode niet af en gaan naar warmere plekken of streken. In grote groepen vliegen ze dan voorbij, waarbij vooral de ganzen , met veel lawaai, in de zo karakteristieke V-vorm opvallen en voor veel mensen een teken is dat de winter nadert.
Naast de trekvogels die de warmere oorden opzoeken zijn er ook dieren die zich ingraven (bijv, de regenworm) dan wel een dikkere vacht krijgen (zoals de ree).
Benieuwd wat er nog meer in de tuin te vinden is, kijk dan eens op www.gardensafari.net waar veel informatie over de bewoners in onze tuin te vinden is.

Meer links over de herfst
De herfst is meer dan alleen eikels, kastanjes, slecht weer en paddestoelen.
Ook halloween, allerheiligen en zo horen bij de herfst. Wil je meer weten wat er zoal gebeurd in de herfst kijk dan ook een van de onderstaande links.

Meer links over de Herfst
Herfst startkabel
Herfst verzamelgids
Wat te doen in de herfst
Marjon de hond over de herfst
Natuurinformatie
Internetwijzer herfst

Wandelen in de herfst.
Tijdens de herfst is het een schitterend moment op te gaan wandelen in de bossen en te genieten van de mooie herfstkleuren. Natuurlijk is het ook genieten van de paddestoelen.
Enkele impressies:
* Paddestoelentocht op landgoed Sandwijck te Bilthoven.