Meer pasen

Terug naar de index Stuur een email
[Wat is pasen]      [Links over pasen]      [Paasgerechten]     [oude paaskaasten]


De ware betekenis van Pasen

Pasen was vroeger vooral een christelijke feestdag. De dag dat Jezus opstond uit de dood.
Pasen was voor mij als kind ook de periode waarop de snoeptrommel waarin al het snoep dat ik tijdens de vastenperiode vanaf aswoensdag opgespaard had eindelijk opgegeten kon worden.
Natuurlijk stond een bezoek aan de kerk voor de paasdienst ook centraal voorafgegaan door het paasontbijt met veel eieren.
Ook het eieren zoeken en beschilderen was een vaste traditie met pasen.
Dit laatste had natuurlijk weinig met het christendom te maken maar dat was iets waar je als kind weinig van aantrok.
In de loop der jaren is pasen steeds commercieler geworden, de kleur geel hoort inmiddels bij pasen, de paasboom stond al snel in een hoek van het huis, en op 2e paasdag was het steevast leuke dingen doen.
Pasen is inmiddels na de kerst de belangrijkste feestdag geworden in Nederland. Op deze pagina meer over pasen.

De ware betekenis van pasen

Pasen, de verrijzenis van christus.
Voor de christenen begint het paasfeest al op de donderdag voor pasen, ook wel witte donderdag genaamd.
Op witte donderdag wordt het laatste avondmaal van Jezus herdacht, en ook het moment waarop de een van zijn volgelingen Jezus verraad en overlevert aan de hoge priester.
Deze willen Jezus ter dood veroordelen, maar omdat de Romeinen op dat moment de dienst uitmaken wordt Jezus voorgeleid aan de Romeinse gouveneur, Pontius pilates. In eerste instantie ziet deze geen kwaad in Jezus. Omdat op dat moment het joodse feest Pesach wordt gevierd en het normaal is dat misdadigers dan gratie kunnen krijgen stelt hij het joodse volk voor de keus. Jezus vrij of de moordenaar Barabbas.
Het volk kies echter voor Barrabas en Pontius pilatus veroordeeld Jezus tot de dood door kruisiging.
Op goede vrijdag, de vrijdag voor pasen, wordt Jezus gekruisigd en begraven.
Als op zondagmorgen vrouwen naar het graf gaan om het lichaam te verzorgen, vinden zij Jezus niet. Wel zijn er engelen die vertellen dat jezus is opgestaan uit de dood.


In de beginjaren van onze jaartelling viel pasen gelijk met het pesach feest waarin de bevrijding uit Egypte werd gevierd en de komst van de Messias.
Later is een scheiding tussen de feesten gekomen. Het concilie van Nicea bepaalde in 325 dat Pasen moet worden gevierd op de zondag na de eerste volle maan in de lente. In 1582 voerde Paus Gregorius XIII een kalenderhervorming door, die door de Orthodoxe kerken niet werd gevolgd.
De Orthodoxe kerken, zoals de Russisch-orthodoxe Kerk (maar niet de Grieks-orthodoxe kerk), bleven de Juliaanse kalender volgen en niet de gregoriaanse kalender waardoor het begin van de lente, en dus ook de paasdatum, op verschillende dagen valt. Om de zoveel jaar valt de paasdatum van de westerse kerken samen met die van de Orthodoxe kerken.
Tijdens de paasdagen worden, met name in de rooms-katholieke streken, passiespelen uitgevoerd. Het bijwonen van uitvoeringen van passiemuziek van met name Bach is bij gelovigen, en overigens ook bij niet-gelovigen, een populaire vorm van paasviering.


Pasen, een lentefeest.
Lentefeesten zijn er al heel lang, het ontwaken van de natuur, het einde van de winter waarin overleven vroeger een hele klus was. Ter ere van Godin Ostara vond ieder jaar een feest plaats, dat ze ôstartage noemden. Ôstartage is het meervoud van ôstarâ. Het feest duurde twee dagen. Het Engelse Easter ontleent zijn naam aan Godin Eástra, en in het Duitse Ostern aan Godin Ostara.

Godin Ostara was enkel bekend bij de Saksen. Vroeger vierden wij hier in Nederland ook Ooster, maar de verhalen omtrent Godin Ostara werden door de kerk gelijkgesteld aan het Joodse Pesach.Vandaar dat het hier in Nederland nu Pasen word genoemd, afgeleid van het Pesach feest.
De paashaas verwijst naar de haas van Oseara.De haas is eigenlijk een kip van Ostara die haar eieren constant verborg. Uit onvrede hierover veranderde Ostara haar in een haas om ze weer te zoeken.
Dit zoeken naar de eieren is weer terug te vinden in het eieren zoeken, een geliefde sport tijdens de paasdagen.
De paasvuren vormde ook een onderdeel van de lentefeesten. De vuren moesten de demonen van de winter verjagen. De paasvuren zijn tegenwoordg in het oosten van het land een onderdeel geworden van pasen, en in het westen van het land "genieten" wij van de brandlucht.

Het paasei
Het ei is een typisch paassymbool. Het ritueel rond het ei is eigenlijk veel ouder dan Pasen zelf.
Het ei speelde een rol tijdens lentefeesten rond de Germaanse godin Ostare. Het ei symboliseerde het nieuwe leven dat met het voorjaar aanbrak en bovendien was het na een lange en koude winter duurzaam en stevig voedsel.
In het geloof zijn er verschillende tradities rondom het ei. Volgens de protestanten werden de eieren verstopt door de paashaas, wat weer te herleiden is tot de heidense lentefeesten (zoals al eerder besproken).
Volgens de katholieke traditie zijn de paaseieren terug te voeren bij het verbod, opgelegd door de kerk, om tussen Aswoensdag en Pasen eieren te eten. Deze opgespaarde eieren werden dan pas met Pasen opgegeten, waarbij de oudste eieren gebruikt werden om te versieren.
Sommige theorieën willen dat het paasei staat voor de steen van het graf van Jozef van Arimathea, waaruit Jezus Christus is verrezen. Katholieken brachten mandenvol eieren naar de kerk om te laten zegenen.
Volgens de katholieke traditie worden paaseieren door de klokken van Rome geworpen. Alle klokken zijn volgens die traditie na het luiden tijdens het Gloria tijdens de Mis op Witte Donderdag naar Rome vertrokken om op Paaszondag de meegebrachte eieren uit te werpen.

In de Joodse traditie, tijdens de Pesach wordt een ei hardgekookt of gebraden. Deze wordt op een schotel neergelegd, samen met de botjes van een lam, als symbool voor het offer dat de Joden de avond voor de uittocht brachten. Op sederavond, de avond voor het acht dagen durende Pesachfeest, wordt deze schotel genuttigd.
Voor de niet christenen is het ei een symbool voor vruchtbaarheid en daarom een symbool van de lente. Want in de lente wordt de natuur opnieuw bevrucht en begint alles weer te groeien en te bloeien.
Ook in polen wordt het ei als vruchtbaarheidssymbool gebruikt tijdens lentefeesten en –rituelen. De eieren worden daar beschilderd (dit heet Pisanki) en tijdens het paasontbijt tikt iedereen met elke aanwezige een eitje om vervolgens een wens voor die ander uit te spreken.
Heksen en andere moderne heidenen vieren geen pasen, maar Ostara, het begin van de lente, rond 21 maart. Hierbij wordt de Godin Ostara vereerd en het ei staat ook hier voor vruchtbaarheid en nieuw leven. Ostara is de Germaanse Godin van de lente en de rijzende natuur en het paasei, dieprood geverfd, is het symbool voor haar baarmoeder. Vroeger werden de rode eieren op graven gelegd om de doden kracht te geven.
In de 19e eeuw ontstonden er ook eierspelletjes rond pasen zoals eierdansen en eiertikken, naast het traditionele eieren zoeken.
De gewoonte om met het paasontbijt zoveel mogelijk eieren per persoon te verorberen, kreeg in de 19e eeuw een nieuwe impuls. Negentiende-eeuws is ook het gebruik om de eieren, met toen nog natuurlijke kleurstoffen, te verven, alvorens ze te nuttigen.
Het nu zo populaire chocolade paasei is een vroeg negentiende-eeuwse uitvinding, dat pas laat in de twintigste eeuw een massaproduct werd. Heel lang moesten de minder welgestelden het doen met de zogenoemde suikereitjes in de zogenoemde gehaakte netjes.

De commersie ontdekt pasen.
De commercie heeft de laatste jaren Pasen sterk in haar greep. Was 15 jaar terug pasen met name een christelijk feest, tegenwoordig betekend 2e paasdag topdrukte voor de tuincentra en meubelboulevards,en een extra vrije dag waarop men graag erop uittrekt.
Al weken voor de pasen liggen de schappen in de supermarkt vol met paasitems en halen de supermarkten extra winsten binnen, omdat iedereen deze dagen toch wel iets speciaals wilt eten.Oude paaskaarten

Met pasen sturen we elkaar kaarten of mails toe en wensen elkaar een gelukkig pasen. Maar ook honderd jaar terug stuurden we al kaarten. Onderstaand zie je een aantal van deze kaarten die in de periode 1905 tot 1920 zijn gemaakt en verzonden.
          

          

     


        

  

  

  Meer links over pasen


Wiki over pasen
Berekenen datum Pasen
Startpagina pasen
Knutselen met pasen
Startkabel pasen
Pasen, diverse links
Paas animaties
Paas spelletjes


Paasrecepten

Lekker eten hoort bij pasen. Het begint al met het ontbijt waar de eieren traditioneel niet mogen ontbreken maar ook tijdens de rest van de dag speelt het ei een belangrijke rol.
Ook lamsvlees verschijnt op veel tafels.
Onderstaand een stel links naar sites waar je allerlei lekkere gerechten kan vinden.

Het paasontbijt


Het ultieme paasontbijt

Paasbagels, paasbrood en pascha

Ideeen voor het paasontbijt

Paasbrood met notenboter

Meer paasonbijt

             Het internetkoekboek met paasgerechten.

Paasbroden

Paasontbijt van AH

De Webchef met het paasontbijt

Het paasdiner


Paasdiner op smulweb

Recepten voor paasdiners

Lekker eten met AH

             Info-nu met paasdiner

Vegetarische paas recepten

Jannekes paasrecepten.