De geschiedenis van valentijnsdag.
14 februari, in de winkels vind je veel rode kaarten met hartjes, en andere kaarten waarmee je jou geliefde kan verrassen. Bloemenzaken doen goede zaken, rode rozen zijn al snel uitverkocht. In weer andere winkels vind je allerlei gifts waarin rood, hartjes en liefde terugkerende items zijn.
Nederland maakt zich weer op voor valentijnsdag, maar wat is dat eigenlijk?, valentijnsdag.
Er doen verschillende verhalen de ronde over valentijn, een kort overzicht.
De goede priester Valentinus:
In de 3 eeuw leefde een priester genaamd Valentinus, die zich ontfermde over zieken, armen en ouderen. daarnaast trouwde hij in het geheim jonge stellen, iets dat de keizer streng had verboden omdat soldaten aan het front zich geen zorgen zouden maken om de partner thuis.
Hij werd uiteindelijk verraden en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen probeerde hij die te bekeren. Claudius voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden.
Vlak voor zijn dood wist hij nog net de dochter van een gevangenenbewaarder een briefje te geven met de tekst
"Van je Valentijn".
Een andere uitleg is dat Asterius, stadhouder van Rome , Valentijn vroeg om zijn blinde dochter te genezen. Valentijn gaf een drankje die niet echt hielp.
Na de terechtstelling ontving het blinde meisje een klein briefje van Valentijn, waaruit een gele bloem viel (als mensen hem om raad vroegen gaf hij hen een bloem, vandaar de bloemengroet op Valentijnsdag). Op het briefje stond 'Van Valentinus' wat ze zelf kon lezen omdat ze plotseling kon zien
Later werd Valentinus heilig verklaard door de kerk en 14 februari werd een feestdag. Met name in Engeland werd het feest veel gevierd. Het was in die tijd niet gewoonlijk om openlijk je liefde aan iemand te uiten, maar op 14 februari werd hierop een uitzondering gemaakt. Iedereen kon dan zijn geliefde ongestraft verrassen met een cadeau of brief.
Paringsdrang
Een andere uitleg is dat omstreeks 14 februari de vogels met paren beginnen. Al in de 14 eeuw schreef Geoffrey Chaucer "For this was on seynt Valentynes day, Whan every foul cometh ther to chese his mate" ("want het was op Sint Valentijnsdag, dat elke vogel een partner kiest"). Ook bij mensen zou de 'paringsdrang' op die dag de kop op steken. een mooi moment om je geliefde even te laten weten hoe veel je om hem/haar geeft.
Een romeins feest
Valentijnsdag zou een afgeleide zijn van het Romeinse Lupercalia feest.
Het Lupercalia feest is een feest ter ere van de vruchtbaarheidsgod Juno, maar normaal werd dit op 15 februari gevierd. Het feest werd gevierd in de buurt van de grotten van Romulus en Remus waarbij ongehuwden vrouwen hun namen in een grote kom gooiden en ongehuwde mannen om de beurt een naam trokken en de zo gevormde stelletjes tijdens het feest elkaar beminden.
Toen het christendom opkwam werd dit feest door de kerk verboden. Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn. Valentijnsdag kreeg zo een christelijk tintje.
Kleine kado's voor je valentijn
Vanaf de vroege Middeleeuwen werd het de gewoonte om op 14 februari, de dag van de Heilige Valentijn, elkaar kleine geschenken te geven zoals bloemen of chocolade. Ook het schenken van gedichten en kaarten is al erg oud. Deze werden deze eerst in gezongen vorm aangeboden aan de uitverkorene vanaf 1400 werden ze ook geschreven.
In het oude Engeland was valentijn erg populair. Rond die tijd was het uiten van gevoelens iets wat hoorde, en wat was er dan mooier om dat dan anoniem op valentijnsdag dan te kunnen doen.
Engelse emigranten introduceerden Valentijnsdag in Amerika waar de traditie al snel werd opgepikt door de commercie en vanuit Amerika werd deze later ook in veel europese landen weer populair .