Zomer in Nederland

.


[Inleiding]    [Zomer 2003]    [Zomer 2004]    [Zomer 2005]    [Zomer 2006]    [Zomer 2007]    [Zomer 2008]    [Zomer 2009]    [Zomer 2010]    [Zomer 2011]    [Zomer 2012]    [Zomer 2013]    [Typisch zomer]   
Inleiding:


Zomer in Nederland, maar was het nou vroeger altijd zo mooi en zijn de zomers nu veranderd in natte moesons.
De klimaatveranderingen laten in ieder geval hun sporen achter want wordt de gemiddelde temperatuur steeds hoger, de hoeveelheid regen wordt ook steeds groter en de plensbuien ook, waardoor het gevoel van een echte zomer ontbreekt.
De metereologische zomer begint op 1 juni.

Hieronder de top 10 met extremen in de zomer van de laatste eeuw.


De zomer van 2003

De zomer van 2003 was de op een na warmste zomer sinds 1901. Alleen in 1947 was het warmer.
Alle drie de afzonderlijke maanden waren zeer warm, maar wat helemaal opviel wasren de lange tijdvakken met droog en warm weer. De zomer telde maar n hittegolf. Van 31 juli tot en met 13 augustus overschreed in De Bilt de maximumtemperatuur dagelijks de 25,0 C waarbij op zeven dagen 30,0 C of meer werd gehaald. Daarmee was dit officieel de 34e hittegolf sinds 1901.
Tijdens deze hittegolf steeg de temperatuur in Arcen op drie dagen tot boven de 37 C, op 7 augustus tot 37,8 C. Dit was tevens de landelijk hoogste temperatuur van deze zomer.


De zomer was zeer droog. In al de drie de zomermaanden viel minder neerslag dan normaal. Gemiddeld over het land viel 119 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 202 mm. In De Bilt viel 74 mm neerslag. Daarmee was deze zomer daar de droogste sinds 1901. Tot nu toe was de zomer van 1921 het droogst met 85 mm. De geringe hoeveelheid neerslag in combinatie met de grote verdamping leidde met name in het westen tot een groot neerslagtekort (neerslag minus verdamping) en ernstige droogteproblemen.
Ook het aantal zonuren was hoger dan normaal (736 uren tegen een langjarig gemiddelde van 591 uren). Voor de vakantieganger dus goed nieuws, maar de warme zomer had ook zijn keerzijdes.
Zo kwamen de energieproducenten in de problemen omdat het koelwater niet langer meer geloosd mocht worden op het oppervlakte water.Ook lag het verbruik hoger vanwege de vele airco' s die werden gebruikt.
Het grondwaterpeil daalde drastisch. Er werd zelfs zout water ingepompt om het grondwaterpeil op nivo te houden en schade aan funderingen en waterkeringen te voorkomen.
secundaire veendijken raakte onstabiel hetgeen zelfs leidde tot een dijkdoorbraak in Wilnis.

Ook veranderde veel zwemwater in groene soep doordat de blauwalg snel groeide, met als gevolg dat de vele nederlanders alsnog geen verkoeling in oppervlaktewater konden vinden.
Ook stierven er in 2003 meer mensen dan normaal.

     


De zomer in 2004

Een goede zomer is nog geen garantie dat het haar erop wederom goed zal zijn, dat bleek wel in 2004.
Met name in Juni en Juli was het weer dramatisch met veel regen. Alleen de periode rond 9 juni was een mooie week zonder regen en lekkere temperaturen maar daarna was het weinig zomers waarbij het in juli ook nog eens koel was.
De totale hoeveelheid regen was in juni nog normaal maar in juli lag dat een stuk hoger dan normaal, 105mm (70 mm normaal). Aan het eind van de maand juli werd het weer stabieler wat uiteindelijk resulteerde in een hittegolf tussen 2 en 11 augustus. Daarna was het weer mis met een aantal dagen met zware buien die veel wateroverlast bezorgde en extreem veel regen, 143 mm tegen over 62 mm normaal, met als extreem het KNMI-neerslagstation Maasland waar op augustus 325 mm regen per maand werd geregistreerd. Deze maandsom is een nieuw Nederlands record .
Extreme dagen in deze natte zomer waren 23 juni en 19 augustus, toen veroorzaakten actieve depressies veel wind met aan zee plaatselijk storm (9 Beaufort) en in het hele land zware windstoten. Op 17 juli trok een buienlijn over het land vergezeld van zware windstoten. Op veel plaatsen was een rolwolk zichtbaar. Op 23 august werd Muiden getroffen door een windhoos die veel schade aanrichtte.
        

Het past allemaal in het beeld van de "global warming" hogere temperaturen, veel en hevige buien met zware regenval en veel wind. De vraag was dan ook, na een van de mooiste zomers (2003), is deze natste zomer sinds 50 jaar het begin van een nieuwe soort zomer?


De zomer in 2005

De zomer begon koeltjes en regenachtig maar eind juni konden we toch weer spreken van een hitte golf.Van 18 tot 24 juni lagen de temperaturen boven de 25 graden, maar daarna was het weer mis met wederom veel regen.
Op zeven dagen werd er op tenminste n KNMI-neerslagstation 50 mm of meer afgetapt met regelmatig lokale wateroverlast tot gevolg. Op 29 juni viel er tot 113 mm in het Rivierengebied. Op 4 juli viel in het zuidwesten van het land plaatselijk 50 tot 100 mm neerslag. In de nacht van 29 op 30 juli lieten actieve onweersbuien 30 tot 80 mm achter.
Op 20 augustus viel er met name op Walcheren lokaal ca. 60 mm.
Wederom dus weer een natte zomer waardoor veel vakantiegangers een flinke kater overhielden aan hun vakantie. De zomer was dus qua temperatuur normaal en ook qua zonneschijn maar wederom was de regen menigkeer weer spelbreker.
Ook in 2005 werd het verschijnsel rolwolk weer waargenomen.


De zomer in 2006

Voor de zomer in 2006 was iedereen in spanning. De zomer begon echter goed. Juni en juli gaan de boeken in als droge, zonnige en warme maanden, maar in augustus ging het weer helemaal mis.


Juli werd de warmste maand die Nederland ooit heeft gekend.
Zo was het etmaalgemiddelde van de temperatuur 22,3 graden tegen 17,4 als langjarig gemiddelde (tijdvak 1971-2000). Het oude record 21,4 graden in juli 1994 is dus bijna een graad bijgesteld. Een afwijking van 5 graden boven normaal is uniek. Opmerkelijk zijn ook de gemiddelde maximum- en minimumtemperaturen, die ook nooit eerder zo hoog waren. In De Bilt werden gemiddelden bereikt van resp. 28,7 en 15,2 graden. De vorige records voor maximum en minimum uit juli 1994 waren 27,2 en 15,0 graden en normaal zijn waarden van resp. 22,1 en 12,5 graden.
De maand telde voor het eerste in bijna zestig jaar twee hittegolven. Alleen in de zomers van 1911, 1941 en 1948 kwam het ook twee keer tot in hittegolf, de zomer van 1947 telde er zelfs vier. De eerste van een week begon op 30 juni, de tweede begon op 15 juli en hield 16 dagen aan. De laatste was de langste sinds de hittegolf in 1976 (17 dagen) en 1975 (18 dagen).


Maar toen kwam augustus. Op maar liefst 13 dagen, waarvan 11 in augustus, viel er op tenminste n KNMI-neerslagstation 50 mm of meer met vaak lokale wateroverlast tot gevolg. Sinds 1951 was dit aantal zeer natte dagen nog nooit zo hoog geweest.
Natte wegen, verzopen festivals kortom natte voeten.
    

Ondanks deze slechte maand was de zomer van 2006 met een gemiddelde temperatuur van 18,5 C op de derde plaats geindigd in de rij van warmste zomers sinds 1901. Alleen de zomers van 1947 (18,7 C) en 2003 (18,6 C) waren nog warmer.De zomer in 2007

De zomer begon goed. De eerste week van Juni was warm en zonnig, maar toen ging het mis en was het wisselvallig met aan het eind van de maand zelfs temperaturen die lager waren dan het gemiddelde.
Ook was juni natter dan normaal, waarbij er op 4 dagen sprake was van extreme zware buien. Op 8 juni viel er zelfs meer dan 70 mm regen hetgeen weer voor de nodige water overlast zorgde.
Juli was een wisselvallige maand, en dus voor vele vakantieliefhebbers een forse spelbreker. Op 20 dagen regende het waarbij bij 7 dagen weer sprake was van forse regenval (meer als 10 mm) en zelfs op 2 dagen extreme regenval.
Op 26 juli werd Vierhouten (Gelderland) zelfs getroffen door een windhoos met de nodige schade tot gevolg.
  
Tussen de buien door scheen de zon wel, en kwam het aantal zonuren zelfs nog uit op een redelijk normaal gemiddelde, maar de temperatuur bleef dit keer onder het normale gemiddelde waarmee een lange periode van temperatuurstijgingen werd doorbroken.

Augustus bracht uiteindelijk toch nog een beetje zomer. Het grootste deel van de maand verliep droog en de temperaturen waren tussen de 20 en 25 graden, waarbij de temperatuur wel gedurende de maand steeds lager werd.
Regen was er wel, wederom in de vorm van buien en zeer plaatselijk. Zo zat het ene deel van Nederland in de zon terwijl op een ander deel straten onderliepen en er zelfs sprake was van stormschade.

Begin september was er een koude periode met veel regen, en konden we niet spreken van een mooie nazomer. De zomer van 2007 zal bij vele vakantievierders toch een negatief gevoel geven.


De zomer in 2008

De zomer van 2008 begon goed. In totaal waren er in juni zelfs 22 warme dagen en was de neerslag beperkt, en als die viel was dat meestal in de vorm van plaatselijke buien. Het zag er dus veelbelovend uit voor de vele vakantiegangers. Juli begon ook tropisch warm, maar daarna maakte onweersbuien een einde aan de mooie zomer. Veel regen en onweer (op 20 dagen kwam er zelfs onweer voor in Nederland). Wederom was er wel weer sprake van een plaatselijk karakter zoals hieronder blijkt. Terwijl het zuiden van een mooie zomerdag genoot was het bar en boos in het noorden van het land.
  
  

In 2007 maakte augustus nog wat goed maar dit jaar bleef het ook in augustus somber, en nat.Het bijbehorende weerbeeld was zeer wisselend, met op veel dagen neerslag. Het temperatuurverloop kende geen uitschieters, het was nooit echt koel of juist warm.
Opvallend was het aantal dagen met neerslag.Op 3 augustus veroorzaakte een windhoos in Friesland en Groningen schade. Bovendien viel op sommige plaatsen 50 tot 70 mm neerslag. Bijzonder nat was het ook op 7 augustus, met in de kustprovincies op veel plaatsen 30 tot ruim 50 mm.
De regen hield de eerste weken van september ook aan, zodat ook een nazomer er niet in zat dit jaar.


De zomer in 2009

Na de op een na zachtste lente van de eeuw zijn de verwachtingen voor een warme zomer hoog, maar is een mooie lente ook gelijk een zekerheid voor een mooie zomer?
Juni had eigenlijk twee gezichten, een warme start en een warm eind, maar daartussen in was de temperatuur rond de normale waarde en in de periode tussen 7 juni en 11 juni veel regen, alhoewel juni toch als droog eruit kwam met een gemiddelde neerslag van 51 mm tegen 71 mm normaal.
Er was veel verschil in de neerslag, wat mede kwam omdat buien vaak op een plek bleven hangen waardoor er vaak op een plek veel regen kon vallen. Juni was verder een zonnige maand met 249 uren zon tegen 192 uren normaal.
Juli ging verder zoals juni eindigde, warm maar helaas was dit niet van lange duur. De tweede week van juli daalde de temperaturen en kregen we te maken met wisselvallig weer. Opmerkelijk was ook het aantal dagen met onweer. Op 22 dagen was er wel ergens in nederlang onweer tegen 11 dagen normaal.
Op 4 juli was er sprake van zwaar noodweer en veel neerslag. Hele straten kwamen onder water te staan terwijl op andere plekken hagelbuien de nodige overlast veroorzaakten.
De derde week van juli was gelukkig weer een stuk beter met redelijke temperaturen en droog weer, om vervolgens in de 4e week weer met koelere temperaturen en de nodige neerslag te worden geconfronteerd.Op dinsdag 21 juli waren er in het zuiden ruim 41000 ontladingen op n dag en in Limburg werden die dag hagelstenen gemeld met een doorsnede van ongeveer 5 cm. Op 3 dagen werden deze maand waterhozen gerapporteerd.
De maand was zonnig ondanks het wisselvallige weer. Gemiddeld over het land bedroeg het aantal uren zon 237, tegen 201 normaal. De meeste zonuren werden, zoals vaak in juli, langs de kust gemeten.
In augustus herstelde de zomer zich gelukkig weer. 2 augustus was nog een natte dag, maar daarna bleef het een aantal weken droog en steeg ook de temperatuur weer boven de 20 graden. Tussen 10 en 12 augustus was er nog sprake van enkele buien en op 28 augustus vielen er met name in het zuidwesten en midden van het land fikse buien, vergezeld van onweer en soms hagel. In Leiden viel die dag 50 mm.
Toch was Augustus een droge (gemiddeld over het land viel 34 mm neerslag tegen een langjarig gemiddele van 62 mm) en zonnige maand (In De Bilt scheen de zon 226 uren tegen 192 normaal)
Het totale aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 C of hoger) was in De Bilt 27, tegen normaal 22. Ook het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 C of hoger) lag in De Bilt met twaalf ruim boven het normale aantal van zeven.
September kreeg in het begin te maken lagedrukgebieden waardoor er veel neerslag, tijdens de eerste vijf dagen van de maand viel landelijk bezien 23 mm van de totale maandsom van 30 mm.
Daarna werd het weer droog en bleef het ook droog, zodat september, evenals augustus als een droge maand in de boeken gaat.
De temperatuur was iets hoger dan het langjarig gemiddelde (15,0 tegen 14,2, zodat gesproken kon worden van rustig en lekker nazomerweer.


De zomer in 2010

De metereologische zomer starte op 1 juni, en met een koude meimaand in het achterhoofd was men niet optimistisch.
De eerste week van de maand was het fraai weer, waarbij de temperatuur naar zomerse waarden steeg en de zon volop scheen.
Onder invloed van een depressie verliep de tweede week van de maand daarentegen wisselvallig en somber. Veel regen en weinig zon maar later bleek dat dit ook alle regen in de maand juni zou zijn.
Een vrij lang tijdvak waarbij een noordelijke stroming de temperatuur rond of iets onder het langjarig gemiddelde hield volgde en vanaf de 22e was het volop zomer met dagelijks veel zon. De echte zomer begon dus ook zeer zomers. In totaal telde juni 21 warme dagen en negen zomerse dagen (normaal resp 12 en 4).
Dit resulteerde iij n 265 uren zoobeschijn (tegen 192 uren normaal).
Opmerkelijk was wel dat de nachten nog erg koud waren. Op de 22e juni registreerde Eelde 2,2 C; de landelijk laagste temperatuur van de maand. Op de vliegbasis Twenthe kwam het die dag dicht bij de grond zelfs nog tot vorst: -1,5 C.
Juni was verder zeer droog, een groot aantal dagen verliep droog, alleen in de 2e week viel er regen, zo'n 23 mm. (tegen 61 mm normaal).
Door een stil hangend buiencomplex viel op 9 juni in Noord holland zo'n 74 mm, wat de nodige wateroverlast gaf.
Ook juli werd een zeer warme,zonnige maand met een normale hoeveelheid neerslag
Met een gemiddelde temperatuut van 19.9 C tegen 17,4 C normaal eindige Juli 2010 eindigde op de vijfde plaats in de rij van warmste julimaanden sinds 1901.
De eerste drie weken van de maand was er sprake van een overheersend zuidelijke tot zuidwestelijke stroming waarmee vrijwel continu warme lucht werd aangevoerd. Vanaf de 21e werd lucht aangevoerd uit het noordwesten en daalde de temperatuur naar normale waarden voor de tijd van het jaar.
In totaal werden in De Bilt 30 warme (maximumtemperatuur 20,0 C of hoger),15 zomerse (maximumtemperatuur 25,0 C of hoger) en 3 tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 C of hoger) geregistreerd. Het normale aantal bedraagt 20 warme, zeven zomerse en twee tropische dagen.
Ook de zon liet zich veel zien (258 zonuren tegen 201 normaal).
Rond 14 juli trok een zwaar onweerscomplex over nederland die veel neerslag en windstoten veroorzaakte met de nodige schade tot gevolg,vooral in de omgeving van Vethuizen waar ook een dode te betreuren viel.
    

Helaas zette de zomer in augustus zich niet door. Augustus werd gekenmerkt door veel neerslag, (was zelfs de de op n na natste oogstmaand sinds 1906). Een groot deel van de neerslag viel rond 26 augustus toen een vrijwel stilliggende frontale zone hevige regenval veroorzaakte. Het KNMI-neerslagstation in Lievelde registreerde 138 mm in 24 uur. Dat is de op twee na hoogste etmaalsom die in ons land is gemeten.Op uitgebreide schaal ontstond wateroverlast.
   Bovendien viel er op 23 augustus vooral in het westen veel regen, lokaal meer dan 50 mm.
Een actieve depressie veroorzaakte op de 29e en 30e onstuimig weer. Er werden windstoten tot ca. 100 km/uur geregistreerd. Deze dagen viel in een strook van Friesland naar Noord-Limburg 30 tot 65 mm veel regen.
Het wisselvallige en natte karakter van augustus komt ook tot uitdrukking in het aantal dagen met neerslag. Op veel plaatsen viel er op 26 dagen wel enige neerslag.
Augustus was in De Bilt aan de koele kant met een gemiddelde temperatuur van 16,8 C tegen 17,2 C normaal. Tot en met de 19e lag de temperatuur rond of iets onder het langjarig gemiddelde. Alleen het tijdvak van 20 tot en met 23 augustus verliep vrij warm. In De Bilt werden toen twee zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 C of hoger) gemeten. Normaal telt augustus zeven zomerse dagen. De laatste week van de maand verliep koel. Over de 29e werd in Eelde zelfs een etmaalgemiddelde berekend van slechts 11,9 C. In de afgelopen ruim 100 jaar waren er maar zeven augustusdagen in de meetreeks van Eelde nog koeler.
De nazomer in september begin vrij koel, maar wel droog en zonnig. Daarna was het tot en met de 17e wisselvallig, waarbij de temperatuur rond of iets boven normaal lag. Vooral 14 september was een onstuimige dag met gemiddeld over het land 15 mm. In het noorden van het land viel op sommige plaatsen ruim 30 mm.
Van 18 tot en met de 22 september was het opnieuw droog. Met een zuidelijke aanvoer liep de temperatuur op tot iets boven de normale waarde voor de tijd van het jaar. De laatste week van de maand verliep wederom koel en wisselvallig.


Zomer 2011
De mooie mei maand beloofde ook veel goeds voor de maand juni. De eerste dagen zette het mooie mei-weer zich voort maar vanaf 5 juni sloeg het weer om. Elke dag viel er wel wat regen en de temperatuure was normaal voor de tijd van het jaar.
Vanaf de 26e werd kortdurend zeer warme lucht aangevoerden liep de temperatuur op naar boven de 30,0 C. In de nacht van 27 op 28 juni daalde de temperatuur op een aantal plaatsen niet verder dan ongeveer 20 graden. Dat is een extreem hoge waarde en uitzonderlijk voor eind juni.
Op de 28e werd de hitte alweer uit ons land verdreven en daarna lag de temperatuur opnieuw rond het langjarig gemiddelde.
In totaal werden in De Bilt twaalf warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 C of hoger) en vier zomerse (maximumtemperatuur 25,0 C of hoger) gemeten.(normaal 14 resp 5).
Door de vele regen werd juni een natte maand met gemiddeld over het land 96 mm, neerslag tegen 68 mm normaal, maar door het vaak buiige karakter van de neerslag waren de maandsommen neerslag bijzonder grillig over het land verdeeld. In de droogste gebieden werd 50 tot 80 mm regen afgetapt. De natste plaatsen registreerden 120 tot 130 mm neerslag.
Meest opvallend waren de actieve onweersbuien die op 28 juni over het land trokken. In Herwijnen viel 100 mm, waarvan 79 mm in een uur. Een dergelijke neerslaghoeveelheid wordt op een willekeurige plaats in ons land minder dan eens per honderd jaar overschreden. Vught werd getroffen door een downburst die enorme schade veroorzaakte. Nabij Kaatsheuvel werd een windhoos waargenomen. Lokaal viel hagel met een diameter van 3 cm. In totaal registreerde het KNMI die dag 75.000 bliksemontladingen.
Ook op 5 en 6 juni kwam het plaatselijk tot zware buien waarbij meer dan 50 mm viel en lokaal wateroverlast ontstond.
  


Landelijk gemiddeld scheen de zon 219 uren tegen 201 uren normaal.

Van 1 tot en met 4 juni scheen de zon iedere dag vrijwel onbeperkt; in totaal 57 uren. Tijdens de wisselvallige fase rond het midden van de maand verliepen een aantal dagen vrij somber.

juli
Na de vele regen in juni zou het in juli toch wel beter worden, maar helaas de julimaand 2011 werd een zeer natte, koele en sombere maand.
Gemiddeld over het land viel ca. 140 mm neerslag tegen 73 mm normaal. Daarmee eindigt juli 2011 landelijk op de 6e plaats van de natste juli-maanden sinds 1901, de lijst wordt aangevoerd door juli 2007 met 163,4 mm.
Vooral in het midden en westen viel veel regen. De maandsom kwam daar op diverse plaatsen boven de 200 mm uit. Ruim de helft van alle neerslag viel in de periode 12-14 juli, maar de zware buien van 20, 21 en 28 juli hebben lokaal ook sterk bijgedragen. Nat was het met name in de regio rond Rotterdam/Den Haag, de Veluwe en in de kop van Noord Holland.
Volgens voorlopige cijfers is op de noordelijke Veluwe het meest gevallen, neerslagstation Elspeet heeft 263 mm gemeld. Daarmee staat Elspeet op de vierde plaats sinds 1901 onder Weert (in juli 1965 met 297 mm), Oudenbosch (2007, 267 mm) en Stavoren (1987, 266 mm). In De Bilt eindigde de maandsom op 179,3 mm (normaal 81,1 mm).
Op veertien dagen werden bliksemontladingen geregistreerd en op vier dagen werden ergens in het land etmaalsommen boven 50 mm afgetapt. Op 12-13 juli viel veel neerslag in een brede strook van zuidwest naar noordoost Nederland, in Elspeet viel toen ruim 73 mm.
Op 14 juli kregen het westen en midden van het land weer veel neerslag met aan de kust een stormachtige wind, windkracht 8, met zware windstoten tot 26 m/s. In Boskoop werd in de ochtend van 15 juli ca. 74 mm afgetapt. Op 20, 21 en 28 juli zorgden nauwelijks verplaatsende onweersbuien in korte tijd voor 30 tot 60 mm neerslag. Op deze dagen is wateroverlast opgetreden in o.a. Roermond, Nieuwerkerk aan den IJssel, Harderwijk en in de regio Utrecht.
In het weekend van 23 en 24 juli zorgde het frontale systeem van een depressie boven Duitsland in een groot deel van het land voor veel regen, wind en kil weer, lokaal viel in anderhalve dag ruim 50 mm. Op zondag 24 juli bleven in een groot deel van het land de maxima onder 14 graden, ruim negen graden te koud voor de tijd van het jaar.
In De Bilt is de gemiddelde temperatuur uitgekomen op 15,9 C, twee graden onder het langjarig gemiddelde van 17,9 C. In totaal zijn in De Bilt zestien warme dagen geteld, zomerse en tropische dagen kwamen hier niet voor. Het normale aantal warme, zomerse en tropische dagen (maximumtemperatuur minstens resp. 20, 25 en 30 C) bedraagt respectievelijk 22, 9 en 2.
In het zuiden en oosten passeerde het kwik op 11, 12 en 28 juli nog wel de zomerse grens, in Maastricht werd 12 juli nog 28 graden gehaald.
Landelijk gemiddeld scheen de zon 158 uren tegen 212 uren normaal.
  Augustus:
De vele vakantiegangers hopen op een zomerse periode, een hittegolf zou welkom zijn, maar het wisselvallige weer zette ook in augustus door. Wederom veel regen maar geen hittegolf, slechts op 3 dagen was de temperatuur boven de 25 graden (normaal zijn dat er 7) en de zon bleef ook achter, slechts 153 zonuren werden geteld (normaal 195 uur). Zoals gebruikelijk was aan de kust de meeste zon te zien, maar de verschillen waren niet groot.
Op de meeste dagen viel er in augustus wel enige regen. Er waren slechts vijf dagen die in het gehele land droog verliepen. De meeste regen viel in het oosten van het land. Op een aantal plaatsen werd ruim 190 mm afgetapt. De droogste plaatsen in ons land ontvingen ca. 70 mm neerslag. In De Bilt kwam de maandsom uit op 96 mm tegen 73 mm normaal.
Ook in augustus veroorzaakten zware buien soms overlast. Op 3 augustus viel er in Drenthe en Overijssel lokaal 50 tot 70 mm regen. Op de 18e trokken er actieve onweersbuien over het zuidoosten van het land. In Limburg viel op veel plaatsen 20 tot ruim 50 mm regen, veelal in minder dan een uur. Er werden windstoten geregistreerd tot 80 km/uur.
Ook een nazomer zay er niet in, de eerste twee weken van september hield het wisselvallige weer aan, al werden de buien wel steeds minder.
De tweede helft van september verliep een stuk rustiger waarbij de laatste week van september zelfs sprake was van mooi nazomer weer, of beter gezegd, een mooie start van de herfst.
De zomer van 2011 gaat de boeken in als de natste zomer snds 1906 met 350mm regen (normaal 225 mm).
Opvallend was wel dat deze natte zome volgde op de droogste lente sinds 1900.
De zomer was zeer wisselvallig met op veel dagen regen, veelal in forse buien. De meeste regen viel in het westen en midden van het land, zie ook het kaartje.
Het natst was het op de Veluwe, in zeeland viel de minste regen.
Noodweer was er op:
* Op 28 juni trokken actieve onweersbuien over het land. In Herwijnen viel 100 mm, waarvan 79 mm in een uur. Een dergelijke neerslaghoeveelheid in een uur wordt op een willekeurige plaats in ons land minder dan eens per 100 jaar overschreden. Vught werd getroffen door een downburst die enorme schade veroorzaakte.
* Op 12-13 juli viel veel regen in een brede strook van Zuidwest- naar Noordoost Nederland, in Elspeet viel ruim 73 mm.
* Op 14 juli kregen het westen en midden van het land 30 tot ruim 70 mm regen, aan de kust gecombineerd met een stormachtige wind, windkracht 8.
* Op 20, 21 en 28 juli brachten nauwelijks verplaatsende onweersbuien in korte tijd 30 tot 60 mm neerslag.
* In het weekend van 23 en 24 juli zorgde het frontale systeem van een depressie boven Duitsland in een groot deel van het land voor veel regen, wind en kil weer. Lokaal viel in anderhalve dag ruim 50 mm.
* Veel regen viel er ook op 18 augustus in het zuidoosten van het land. Zware onweersbuien lieten in Limburg lokaal ruim 50 mm achter.

De zomer was vrij koel (16,3 C tegen normaal 17,0 C). De zomer kende slechts 7 dagen met een temperatuur boven de 25,0 C (normaal is dat 21 dagen). Eind juni werd het in De Bilt op twee dagen tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 C of hoger), het normale aantal tropische dagen bedraagt er vier.
Met gemiddeld over het land 528 zonuren tegen 608 normaal was het de somberste zomer in veertien jaar. In Juni scheen de zon gemiddeld over het land met 219 uren vrijwel het normale aantal van 209 uren. Juli en augustus waren beide somber met 158 en 153 zonuren tegen 212 en 195 uren normaal.
De metereologische zomer was afgelopen, de seizoenenzomer telde nog 3 weken, maar helaas zette de koele en natte trend zich voort. Pas in de laatste week van de zomer werd het weer wat stabieler en droger.Zomer 2012
Juni 2012:
De zomer van 2012 begon koel, de juni maand was zelfs de koelste junimaand sinds 1995.
De koele junimaand in 1995 werd opgevolgd door twee warme maanden met veel zonneschijn, maar of dat in 2012 ook zo zal gaan verlopen, is maar de vraag.
In 1995 was de gemiddeld temperatuur 14,7 C, dit jaar kwam de gemiddelde temperatuur op 14,9 C. De hele maand verliep uitermate wisselvallig. In De Bilt kwam geen enkele warme, droge en zonnige dag voor. Normaal telt juni zes van dergelijke fraaie dagen.
 
De eerste dagen van de maand lag de temperatuur ruim beneden het langjarig gemiddelde. Op 3 en 4 juni steeg de temperatuur niet hoger dan 9 tot 11 C, dat is bijzonder laag voor een dag in de zomer en was sinds 1975 niet meer voorgekomen. Aan de grond kwam het aan het begin van de maand lokaal zelfs tot vorst.
Na de zeer koele start lag de temperatuur de rest van de maand rond of iets onder normaal. Alleen op 28 juni werd korte tijd warme lucht aangevoerd en werd het zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 C of hoger). Normaal telt juni in De Bilt vijf zomerse dagen.
Het aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 C of hoger) bedroeg in De Bilt tien tegen veertien normaal.
Behalve koel was juni ook nat met gemiddeld 94 mm neerslag (normaal 68 mm). De regionale verschillen in de hoeveelheid neerslag waren deze maand groot. Door het wisselvallige karakter van het weer viel op vrijwel iedere dag van de maand wel wat regen. Landelijk bezien waren 3, 4, 18, 21 en 24 juni zeer natte dagen, met 10 mm neerslag of meer.
Op 7 juni veroorzaakte een windhoos in het Limburgse Montfort schade. Op 21 juni trok een onweerstoring over het land. Lokaal kwam het tot wateroverlast of zware windstoten. In Nieuwegein veroorzaakte blikseminslag een stroomstoring.

Ook de zon was weinig te zien, 178 uren (normaal 201 uur). Het zonnigst was het aan de kust.


Juli
De eerste week van juli was nog wel hoopvol, de temperatuur steeg naar een 20 en hier en daar 25 graden,

de zon was aanwezig en ook met de regen viel het wel mee, maar op 7 juli verdreven onweersbuien de warmte en 8 juli werd weer een zeer natte regenachtige dag. De zomer bleef wederom weg en te koud weer, weinig zon en regen overheersen in de eerste weken van juli.
Intermezzo:
In de 21ste eeuw loopt juli haast jaarlijks een nat pak op. Van 2001 tot en met 2011 viel er landelijk zes keer meer dan 100mm regen tegen normaal 78 mm.
In 2004 werd 110, in 2005 124, in 2007 162, in 2008 118, in 2009 110 en in 2011 gemiddeld 135 mm opgevangen. Verder was de vakantiemaand in 2001, 2002 en 2010 eveneens te nat: in 2003 iets te droog en alleen in 2006 echt droog (gemiddeld 33 mm) maar toen kwam augustus als een verzopen kater thuis.
In juli 2012 valt met name het zuidelijk deel van Noord-Holland in de prijzen. Op het KNMI meetpunt in Amsterdam is het met 155 mm (tot gisterochtend) nu al natter dan een jaar geleden. Toen viel er in de gehele maand 153 mm. De waterkampioen van juli 2011 was Elspeet met 264 mm.
Vanaf 7 tot en met 19 juli was er elke dag wel wat regen, waarbij 8 en 16 juli zeer grote hoeveelheden regen vielen.
Op 17 juli begonnen de lopers van de vierdaagse ook in de regen aan de grote wandeltocht, maar gelukkig was het na 10 uur droog.
Op 19 juli was de regen bij de vierdaagse de belangrijkste handicap voor veel lopers wat veel uitvallers tot gevolg had.
Na 20 juli was het eindelijk een droge dag, de temperatuur begon te stijgen, eindelijk een teken van de zomer. Op 23 juli was het dan ook eindelijk weer eens een zomerse dag te noteren.
Van 23 tot in de middag van 27 juli was het droog en zeer zonnig met maxima in een groot deel van het land van ruim boven de 25C. Op sommige plaatsen in het zuiden en oosten van het land werden tropische temperaturen van 30C of hoger bereikt.Deze zomerse periode eindigde op 27 juli met buien in het zuiden en oosten van het land. Op neerslagstation Ysselsteyn in Limburg werd 59 mm afgetapt. In de nacht van 28 op 29 juli zorgden flinke buien in het stroomgebied van de rivier de Gulp voor overstromingen in Slenaken.
Juli 2012 gaat metname door de koele periode tussen 7 tot 23 juli de boeken in als koel, nat en normale hoeveelheid zonneschijn.
In totaal telde De Bilt in juli zeven zomerse dagen(normaal 9) en nul tropische dagen (normaal 2) en vijftien warme dagen (22).
Gemiddeld over het land viel er in juli 111 mm neerslag. Dit is ruim boven het langjarig gemiddelde van 78 mm. Door het buiige weer waren de lokale verschillen echter zeer groot. De minste neerslag viel er op KNMI station Nieuw Beerta, 75 mm, de meeste neerslag in de regio Amsterdam, met lokaal ca. 200 mm

Augustus:
Augustus ging wisselvallig van start, met in de eerste decade gemiddelde temperaturen rond of beneden normaal. De eerste week verliep wisselvallig. Zware buien, vaak met onweer, soms met hagel, veroorzaakten plaatselijk in het land overlast. Op 4 augustus werd Steenwijkerwold daarbij getroffen door een valwind.
In de tweede week werd het eindelijk zomers weer.Tot de 25ste was het droog en de temperaturen stegen al snel. Tijdens het overwegend zonnige weekend van 18 en 19 augustus bereikte de temperatuur in vrijwel het hele land tropische waarden (maximumtemperatuur van 30,0C of hoger). KNMI station Ell noteerde die zondag de hoogste temperatuur van dit jaar: 36,7C.
Het weekend van 25 en 26 augustus verliep zeer buiig. Plaatselijk viel in n etmaal meer dan 50 mm regen. Ook op de laatste dagen van de maand zijn er plaatsen met zeer veel regen. De meeste neerslag valt deze maand in de noordelijke provincies en rond het IJsselmeer. Naar verwachting komt de hoogste neerslagsom daar lokaal boven de 200 mm uit.
Landelijk gezien was augustus 2012 zonnig. De zon scheen gemiddeld circa 230 uur, ruim 20 uur meer dan normaal (208). Door de hoge temperaturen was augustus ook warmer dan normaal, maar helaas ook nat, met name door felle buien.

Was de zomer van 2012 wederom slecht?
De gemiddelde zomertemperatuur week in De Bilt met ca. 16,9 C niet veel af van het langjarig gemiddelde van 17,0 C. Juni was in vijftien jaar niet zo koel geweest met een gemiddelde temperatuur van 14,9 C tegen 15,6 C normaal. De maand juli kende een vrij warm begin, maar al snel volgde opnieuw een lang, nat, koel en somber tijdvak. Pas aan het einde van de maand werd het enkele dagen fraai en warm zomerweer. Augustus was warm met een gemiddelde van ca. 18,5 C tegen 17,5 C normaal. Dat was vooral te danken aan een zeer warme periode rond het midden van de maand.
Juni en juki waren natte maanden, augustus een stuk droger, wel waren de landelijke verschillen groot mede ook door stevige buien.
De vakantiegangers die begin juli en de 2e en 3e week van augustus vakantie hadden zaten goed. juli was wederom niet de beste maand om in nederland te blijven.
Zomer 2013
Juni:
2013 is een koel jaar aan het worden, de eerste 5 maanden was de gemiddelde temperatuur ook aan de lage kant en ook de maand juni was vrij koel.(15,3C , normaal 15,6 C)
Met name in de kustgebieden was het koeler, hetgeen met name te maken had dat het zeewater te koud is.
De maand begon goed met veel zon en geen regen. De nachten waren nog koud en lokaal moest er nog s'ochtends gekrabd worden.
Op 6 juni werd in De Bilt voor het eerst dit jaar de zomerse grens van 25,0 C bereikt.
Vanaf de 12e werd het weer wisselvallig. De temperatuur lag hierbij rond de normale waarde voor de tijd van het jaar. Rond 18 juni werd korte tijd zeer warme lucht aangevoerd. Het werd die dag in een flink deel van het land, waaronder in De Bilt tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 C of hoger). In Eindhoven werd het 32,4 C, de landelijk hoogste temperatuur van deze maand.
Ook op de 19e werd het in het zuidoosten nog tropisch warm. Na de 19e werd het opnieuw vrij koel voor de tijd van het jaar. Dit weertype handhaafde zich tot aan het einde van de maand.
Begin juni. eindelijk zijn de bomen mooi groenHet totale aantal zomerse dagen in De Bilt bedroeg drie (normaal vijf). Op elf dagen werd het 20,0 C graden of hoger (normaal 13).
Juni was ook droog, gemiddeld viel er 58 mm regen (normaal 68mm). De neerslag was wel grillig verdeeld, mede vanwege het buiige karakter.
Op 20 juni vielen er met name in het noordoosten van het land zware buien. Op diverse KNMI-neerslagstations werd 50 mm of meer afgetapt met lokaal wateroverlast tot gevolg. De meeste neerslag viel die dag in het Drentse Zweelo: 90 mm. In de nacht van 20 op 21 juni viel vooral in delen van Zeeland zware buiige regen met plaatselijk 60 mm of meer.
Ondanks de goede start was juni ook somber met 184 zonuren ( normaal 201).Juli:
In juli werd de trend van te koele maanden eindelijk doorbroken en kregen we voor het eerst sinds 2006 weer eens met een hittegolf temaken. Met een gemiddelde temperatuur van 19,2 C (normaal 17,9 C) komt juli 2013 op de zevende plaats van warmste julimaanden ooit.


De eerste dagen van juli was het nog licht regenachtig en waren de temperaturen nog aan de lage kant, maar daarna ging de temperatuur snel stijgen. Rond de 12e was er even een kleine dip in de temperatuur maar vanafhalf juli werd op de meeste dagen de zomerse grens van 25,0 C overschreden. Totaal telde De Bilt vijftien zomerse dagen, normaal zijn dat er negen. Bovendien kwamen er drie tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 C of hoger) voor, n meer dan normaal. Van 21 tot en met 27 juli beleefde Nederland een hittegolf.
De landelijk hoogste temperatuur werd gemeten bij Gilze-Rijen (op 22 juli 34,5 C)
. Juli verliep ook zeer droog, alleen de eerste paar dagen waren er wat buien en aan het eind van de maand waren er enkele zeer zware onweers buien. Gemiddeld viel er 44 mm (normaal 78 mm). Tijdens de zware buien, die vaak lang op een plek bleven hangen, viel op de avond van 23 juli in delen van Brabant en Limburg in korte tijd 40-50 mm.
  

Op zaterdag 27 juli en in de daarop volgende nacht, trokken zware onweersbuien, met hagel en windstoten over het land. Het KNMI gaf een waarschuwing uit voor extreem weer; code oranje. In het zuiden en midden van het land viel op meerdere plaatsen opnieuw meer dan 50 mm. Het aantal zonuren deze zomermaand kwam uit op 255 uur (212 uur normaal).

Augustus:
De in juli ingezette warme periode zette zich ook voort in augustus. Met name in het begin van de maand was het erg warm. De eerste vijf dagen verliepen hoogzomers. De landelijk hoogste maximumtemperatuur van de zomer werd gemeten op 2 augustus in het Limburgse Arcen: 36,9 C. Die dag bleef het in het oosten en zuidoosten van het land tot in de late avond uitzonderlijk warm, waardoor het KNMI weerstation van Twenthe een etmaalgemiddelde meldde van 28,6 C. Dat hoort tot de hoogste waarden van de etmaalgemiddelde temperatuur die ooit in ons land zijn bereikt.
Na 5 augustus was het langere tijd iets te koel voor de tijd van het jaar. In de tweede helft van de maand lag de temperatuur op de meeste dagen rond of enkele graden boven het langjarig gemiddelde. In De Bilt werden in totaal twee tropische dagen genoteerd (maximumtemperatuur 30,0 C of hoger). Op zes dagen werd het zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 C of hoger), tegen zeven normaal. Het aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 C of hoger) was met 28 hoger dan het langjarig gemiddelde van 23.
Door een hoge luchtdruk in onze omgeving bepalend had het weer een rustig karakter en overheerste het aantal droge dagen. De hoeveelheid regen bleef bovendien op veel plaatsen beperkt. Gemiddeld over het land viel 35 mm tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm, maar door het vaak buiige karakter van de regen waren er lokaal grote verschillen.
Het natst was het noordoosten van het land met lokaal ruim 100 mm. De meeste regen viel daar in korte tijd op 20 augustus tijdens wolkbreuken. In Winschoten viel die dag 75 mm.
De buien veroorzaakten lokaal wateroverlast. In het westen van het land viel regionaal minder dan 15 mm regen.
In De Bilt werd 27 mm afgetapt tegen 73 mm normaal.
Door de combinatie van forse verdamping en een geringe hoeveelheid neerslag is het landelijk gemiddelde neerslagtekort opgelopen naar ca. 180 mm. Normaal is het tekort eind augustus ongeveer 110 mm.
Augustus was ook een zonnige maand met gemiddeld over het land 234 zonuren tegen 195 uren normaal. Vooral tijdens het zeer warme tijdvak aan het begin van de maand scheen de zon vijf opeenvolgende dagen vrijwel ongehinderd. Sombere dagen kwamen deze maand niet voor.


September:
Aan het begin van de maand was het warm en fraai weer. Van 3 tot en met 6 september werden in een deel van het land zomerse maxima genoteerd van 25,0 C of hoger,5 en 6 september verliepen lokaal zelfs nog tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 C of hoger). De landelijk hoogste temperatuur, 32,7 C, werd op de 5e bereikt in het Limburgse Ell. De warmte hield dat etmaal tot laat in de avond aan. De gemiddelde etmaaltemperatuur lag in het gehele land boven de 20 graden. Maastricht noteerde met 24,8 C zelfs het op twee na warmste etmaalgemiddelde in september sinds 1906.
In De Bilt kwamen in dit tijdvak drie zomerse dagen voor, tevens het totale aantal deze maand. Normaal telt september er twee zomerse dagen.
Na de eerste week lag de temperatuur de rest van de maand rond of enkele graden beneden het langjarig gemiddelde. Het was geruime tijd wisselvallig met regelmatig regen. Vanaf 20 september bepaalde opnieuw een hogedrukgebied het weer.
Gemiddeld over het land viel er in september 109 mm tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm. Het was daarmee de natste september sinds 2001. Toen viel landelijk bezien 177 mm regen.
De meeste neerslag is gevallen in de westelijke kustprovincies en in de Achterhoek. Lokaal werd daar 175 tot 185 mm afgetapt.
Een groot deel van de maandsom, landelijk gemiddeld 58 mm, viel van 8 tot en met 10 september.
De regen werd veroorzaakt door een aantal opeenvolgende storingen die over ons land trokken.
De zon scheen in september gemiddeld over het land 147 uren tegen normaal 143 uren. Lange tijd zag het er naar uit dat de maand vrij somber zou eindigen. De laatste vier dagen verliepen echter zonnig met op veel plaatsen ruim 40 zonuren.

De zomer van 2013
De zomer van 2013 was warm met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 17,5 C, tegen een langjarig gemiddelde van 17,0 C. Het warme karakter kwam met name voor rekening van juli. Deze maand eindigde op de zevende plaats in de rij van warmste julimaanden in ruim een eeuw, met een gemiddelde temperatuur van 19,2 C tegen normaal 17,9 C.
Midden in de vakantieperiode, van 21 tot en met 27 juli piekte het warme weer met een hittegolf.
Het zeer warme weer handhaafde zich begin augustus. Met name daardoor kon augustus uitgroeien tot een vrij warme maand met een gemiddelde van 18,1 C tegen normaal 17,5 C. Op 2 augustus werd met 36,9 C in Arcen de landelijk hoogste temperatuur van deze zomer gemeten.
De start van de zomer was echter helemaal niet warm. Juni had een gemiddelde temperatuur van 15,3 C tegen 15,6 C normaal. Daarmee was juni tevens de zesde maand op rij met een gemiddelde temperatuur lager dan het langjarig gemiddelde en dat was sinds 1985 niet meer gebeurd. In totaal telde de zomer in De Bilt zes tropische dagen tegen vier normaal. Op 24 dagen werd het zomers warm, het langjarig gemiddelde bedraagt 21 zomerse dagen. Het aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 C of hoger) is uitgekomen op 65 tegen 60 normaal.

De zomer was droog met gemiddeld over het land viel 137 mm tegen 225 mm normaal. In alle drie de afzonderlijke zomermaanden was de neerslagsom kleiner dan het langjarige gemiddelde. In juni viel 58 (68) mm, in juli 44 (78) mm en in augustus 35 (78) mm.
Op 20 juni vielen er met name in het noordoosten van het land zware buien. De meeste neerslag viel die dag in het Drentse Zweelo: 90 mm. In de daarop volgende nacht viel vooral in delen van Zeeland zware buiige regen met plaatselijk 60 mm of meer. In Brabant en Limburg viel op 23 juli zeer lokaal 40-50 mm. Op zaterdag 27 juli en in de daarop volgende nacht, trokken zware onweersbuien, met hagel en windstoten over het land. In het zuiden en midden van het land viel op meerdere plaatsen opnieuw meer dan 50 mm. Op 19 augustus werd het noordoosten opnieuw getrofffen door zware buien. Winschoten noteerde 75 mm.
De zomer kende ook een aantal langere tijdvakken zonder regen van betekenis. In combinatie met een forse verdamping door zon en warmte gaf, dit dan aanleiding tot een sterk oplopend neerslagtekort. Door het rustige, vaak fraaie weer is het aantal ADS-dagen (mooi-weerdagen) deze zomer opgelopen tot 27. Het langjarig gemiddelde bedraagt 20. Het aantal mooi-weerdagen is sinds 2006 niet meer zo hoog geweest.
Gemiddeld over het land scheen de zon 673 uren tegen 608 uren normaal. In juni scheen de zon met 184 uren minder dan het langjarig gemiddelde van 201 uren. Juli en augustus verliepen zonniger dan normaal. In juli werden 255 zonuren geregistreerd tegen 212 normaal, in augustus 234 tegen 185 normaal.


Het weer in de huidige maand:
klik verder naar de grafieken

Typisch zomer
Ieder seizoen heeft zo zijn eigen charmes, maar wie aan de zomer denkt,

Links over de zomer in Nederland
Het weer.
Extreme zomers(site knmi)
Zomerweer
De natuur in de zomer
Dit is zomer
De zomer start hier