Country line dance


Country dansen, wat is dat

Inleiding:
Country-line dansen is een dansvorm waar men "alleen" maar toch in clubverband bezig kan zijn.
Je bent dus niet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld stijldansen, afhankelijk van het hebben van een partner, die ook wilt en kan dansen.
Verder is line-dance een gezonde vorm van bewegen, een goede ontspanning en .. last but not least ... gewoon leuk om te doen.
Het aantal clubs waar je kan line dansen neemt dan ook snel toe, evenals het aantal beoefenaars van het line dansen.
Line dansen worden op verschillende nivo's ingedeeld, waarbij nivo 1 staat voor de beginner en nivo 3 de geoefende dansers zijn.
De keuze van dansen is enorm en bedraagt momenteel al zo 'n 20.000 dansen zodat het wel eventjes duurt voordat je alle line dansen onder de knie hebt.

De geschiedenis van het line-dansen.
De line-dance wordt vaak gerelateerd aan het wilde westen, maar ook de Grieken en Romeinen kende al hun line - dansen, terwijl de Ieren met hun "lord of the dance" veel harten gestolen hebben.


De Grieken begonnen ermee:
Al in de prehistorie werd er gedanst. Veelal betrof het hier dansen om goden gunstig te stemmen, vruchtbaarheids dansen voor goede oogsten of dansen om een negatief lot te keren.
Ten tijde van de oude Grieken en Romeinen begon men ook te dansen uit vermaak.
De kretaanse en later de griekse dansen werden uitgevoerd in open of gesloten cirkels, waarbij er meestal rond een boom, altaar of een mythisch object werd gedanst in de hoop zich op deze wijze te ontdoen van het kwaad.
In feite is hier de basis gelegd voor de koordansen of de reidansen.
Later ging men dansen rond de zanger of de muzikant en ook het square dansen nam zijn intrede.
De Grieken waren echte handelaren en brachten naast hun handel ook hun dansen naar andere landen, zoals het Romeinse rijk
Zo verspreidde de dansen zich naar andere landen en voegde ieder land er zijn eigen folklore aan. Zo ontstond in Spanje, mede ook onder de arabische invloed, de flamenco. In west-europa zag men bij het arme deel van de bevolking de volksdanssen opbloeien terwijl aan het hof de hofdansen ontstonden.

De kolonisten:
Toen vele Europeanen in de 18e eeuw naar Amerika trokken om daar een nieuw bestaan te beginnen ontstond er een mengeling van allerlei muzieksoorten en dansen die uiteindelijk uitmondde in de hedendaagse Country and Western.
De square dance ontstond uit de meegebrachte Engelse hofdansen, waarbij koppels (of groepen van 4 koppels) in een square (vierkant) formatie staan.
Het is de populairste en het meest bekende type van volksdans in de USA en werd Square dance genoemd om het onderscheid te maken met de vergelijkbare dansen zoals de contra dance (voor een dubbele lijn van dansers) en de round dance (voor een cirkel van koppels).
Behalve in Amerika was de country-dance ook in Europa populair, maar werd uiteindelijk door de opkomst van de polka en de wals naar de achtergrond verdrongen en het duurde eigenlijk tot aan het begin van de 20ste eeuw voordat de country-dance weer wat terug kwam, met name in Amerika.
Na de tweede wereldoorlog brachten de Amerikanen de muziek en dansen mee naar Europa en beetje bij beetje werd het line-dansen weer populairder.

Op z'n hollands
Omstreeks 1983 werd het line-dansen ook in Nederland geintroduceerd, door 2 personen, die de dansen hadden gezien van de Amerikanen. Een in het westen van het land en een in het zuiden van het land.
In eerste instantie werden alleen de freeze , Ten Step, Walk , Louie, en cotton eyed joe gedanst. Zodra er ergens een bandje speelde waarop gedanst kon worden kwamen beide clubs bij elkaar en wisselde dansen uit, die op gegeven moment ook op papier werden gezet.
Country dansen werd populairder in Nederland, waar steeds meer clubs ontstonden en later ook weer overkoepelende organen die wedstrijden organiseerden.

Square dans:
De moderne Amerikaanse square dance heeft niet veel meer gemeen met de "traditional" square dance van zo'n 200 jaar geleden.
Hij wordt wel nog steeds gedanst met 4 koppels en er is nog steeds een "caller" die de "calls" geeft die de dansers moeten volgen.
Had de oude square dance maar 3 of 5 figuren, de moderne square dance heeft er veel meer, met een bijna oneindig aantal combinaties. De traditionele begeleiding door accordion, banjo en fiddle, werd vervangen door moderne (country-) muziek
Inmiddels word deze dansvorm overal ter wereld beoefend, Een choreograaf schrijft een serie dansstappen op een daarvoor gekozen muziekstuk.


\

Dansen in verschillende richtingen
Iedereen danst dezelfde beweging op hetzelfde moment. Er zijn verschillende dansvormen, zoals o.a. linedansen, two step, partnerdansen, en ook squaredansen.
Je hebt een, twee, drie en vier muurs dansen, er kan gedanst worden op wals en cha,cha,cha tempo, en op verschillende maatsoorten, In verschillende tempo’s.
Zo’n dans kan bijvoorbeeld uit 32 tot 64 tellen bestaan, nadat men een nieuwe dans geleerd heeft, kan men die thuis altijd nakijken en bijhouden door middel van een danssheet waarop deze dans uitgeprint is, en waarop men de overige informatie zoals BPM -Beats per minuut - kan vinden.
Toen country dansen hier geďntroduceerd werd, was het uitsluitend countrymuziek waarop gedanst werd, tegenwoordig komen allerhande muziekstijlen aan bod, van traditionele country tot funky, disco en rock.
Ook Ierse muziek komt aan bod, het is erg leuk om steeds weer nieuwe muziek te ontdekken waarop een dans geschreven is. De steeds in een andere volgorde terugkerende basis begrippen maken dat de dansers na een tijdje snel een nieuwe dans onder de knie hebben.Meer weten over de geschiedenis van (country)dansen
kijk dan bij een van de onderstaande links
* History of square dancing
* Meer informatie over ontstaan van line dansen in Nederland.
* Het ontstaan van line dansen
* Country dansen, line dansen en meer
* A history of line dancing